paleo, diet, organic-5534053.jpg

Mire jó a paleo?

A paleolit étrend egy táplálkozási irányzat, mely a kőkorszaki ember táplálkozási szokásait követi. Alapgondolata, hogy ha az emberi génállomány az elmúlt 2,5 milliárd év alatt nem változott, akkor arra sincsen berendezkedve a szervezete – különösen a 19. századtól dübörgő ipari forradalom vívmányainak köszönhetően – hogy a termesztett növények és más előállított, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásához alkalmazkodjon. 

A paleolit étrendet követők a vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytató ember étrendjét veszik alapul. Az általuk fogyasztott élelmiszerek a hús, a tojás, a zöldségek, a gyümölcsök, a bogyók és a magvak. 

Kerülik a gabonaféléket a cukrokat és a tejtermékeket, mivel úgy tartják ezek fogyasztásának elterjedése hozzájárul az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásához. A leggyakrabban előforduló civilizációs betegségek: a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, az elhízás, az allergia.

Bár sokan úgy tekintenek a paleolit diétára, mint egy divatos fogyókúrás irányzatra, mégsem eredményez mindenki számára testsúlycsökkentést. Mindezek mellett azonban a paleo táplálkozás irányelveit követők gyakran számolnak be fizikai teljesítőképesség növekedésről, súlyvesztésről, kordában tartott vérnyomásról és a bőr állagának javulásáról. 

Mivel sokfélék vagyunk testünk is eltérő módon reagál, ezért mindig érdemes szakemberhez fordulni, hogy személyre szabott segítséget tudjunk kapni az orvosolandó problémánkra. Civilizációs betegségek, amelyek testi, lelki és szellemi nyomorba döntenek  | Gyógyszer Nélkül

Scroll to Top