Miből is van a nyírfacukor?

Egyre többen választják cukor helyett a xilitet, avagy a nyírfacukrot.

Előnyei

A nyírfacukor egy teljesen természetes édesítőszer.

Bár éppen olyan édes, mint a hagyományos kristálycukor, mégis 40 %-kal kevesebb kalóriát jelent a szervezet számára.

Másik jó tulajdonsága, hogy nem emeli meg úgy a vércukorszintet, mint a répacukor.

Ráadásul a nyírfacukor nem károsítja a fogakat, segítségével megelőzhető a fogszuvasodás.

Kutyáknak tilos!

Fontos tudni, hogy kutyáknál a xilit életveszélyes is lehet. Másképp reagál a szervezetük rá, mint a miénk, ezért már egy egészen kis mennyiség hatására is olyan óriási inzulinlökettel reagál rá, ami hirtelen vércukorszint-zuhanáshoz vezethet, így halálos is lehet.

Na de hogyan is készül a nyírfacukor (amit persze a kutyáktól elzárva tartunk)?

nyírfát kell megcsapolnunk legelőször, ahhoz, hogy gépi eljárások nélkül is hozzájuthassunk a facukorhoz. Ez úgy történik, hogy egy nyírfaágat átlósan lemetszünk, majd egy csövet vagy slagot húzunk az ágra, hogy a nyírfa ágából kicsepegő folyadék, amit a népnyelv viricsnek hív, egy helyre tudjon összegyűlni.

Fél liter virics szükséges ahhoz, hogy egy falat nyírfacukrot elő tudjunk állítani! A megfelelő mennyiségű folyadék összegyűjtése után, azt egy tűzálló edénybe helyezzük és szépen, lassan elkezdjük forralni. Az oldat ahogyan melegszik, egyre inkább besűrűsödik és szirupossá válik.

Néhány perc múlva a szirup barnás árnyalatot kezd felvenni, karamellizálódik, és itt beindul a folyamat. Addig kell forralnunk ezt a folyadékot, amíg az egész nem lesz  karamelles. Ezután a tűzről levéve, hagyjuk, hogy kihűljön.

A modern technológia lehetővé tette azt is, hogy ne a nyírfából kelljen drágán kivonni a xilitet, hanem olyan növényekből, amelyeknél sokkal gazdaságosabb az előállítás. Hatalmas előrelépést jelentett tehát, mikor kiderült, hogy – mint a szőlőcukrot sem csak szőlőből – úgy a nyírfacukrot sem csak a nyírfából, hanem több más hasonló rosttartalommal rendelkező növényből is ki lehet vonni, például kukoricacsőből és kukoricaszárból. Sőt, kis mennyiséget még az emberi szervezet is előállít belőle.

****

Amennyiben nem szeretnénk otthon xilitet gyártani, vagy nincs éppen kéznél elegendő nyírfád, akkor várunk szeretettel a Café Dharmaban egy nyírfacukros répatortára!

                                                              

Scroll to Top