Kávétermesztés

A kávé az egyik legelterjedtebb napindító italaink közé tartozik. De vajon tudjuk, hogy eredetileg honnan származik és milyen folyamatokon megy keresztül addig, amíg élvezhetjük különleges, semmihez sem fogható zamatát?

Világszerte 70 országban termesztik. Legfőbb kávétermesztő területnek Dél-Amerika, Ázsia, Óceánia, Közép-Amerika és Mexikó számít. A legnagyobb kávétermelő országának Brazíliát tartják, noha kevesen tudják, hogy eredeti lelőhelye Etiópia és Szudán.

A kávénemzetség több mint 120 fajból áll, de leginkább két fajának terméséből készítenek kávét, illetve ezek a legismertebbek: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora). A két faj tulajdonságai és környezeti igényei jelentősen eltérnek. 

Az arabica kávé megbízható, minőségi és jellegzetes aromájú babot terem, nem véletlen, hogy ez a fajta adja a kereskedelemben kapható kávék 75%-át. Termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődését 900 méter feletti trópusi területeken lehet leginkább biztosítani, mert nélkülözhetetlen számukra a 15-24 °C közötti hőmérséklet, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség.

A robuszta kávé ellenállóbb a kártevőkkel, betegségekkel szemben és a szélsőségesebb környezeti tényezőket is jobban tűri. Babjai sokkal keserűbbek, kétszer annyi koffeint és fele annyi cukrot tartalmaznak, mint az arabica kávé, mondhatni robusztusabb. 

A kávétermesztés sok odafigyelést és törődést, türelmet igényel. A kávécserje a telepítésétől számított körülbelül ötödik évben hoz termést. A szüret időszaka a földrajzi fekvéstől és tengerszint feletti magasságtól függően változik, az Egyenlítőtől északra szeptembertől (a magasan – tengerszint felett 1300 m fölötti ültetvényeken) akár a következő év márciusáig is eltarthat, míg az Egyenlítőtől délre eső területeken a tavaszi hónapokban, ami egészen szeptember végéig is elhúzódhat.

Kávébabnak a kávécserje gyümölcs-termésének magját nevezzük, ami sötétvörös színű, általában kétmagvú és az alakja a babra, csipkebogyóra emlékeztet.

A legtöbb országban kézzel végzik a szüretelést, mivel nem egyszerre érnek meg a kávészemek és csak a piros érett magokat lehet leszedni. 

A tisztítást követően szétválasztják a termés magját, húsát és héját, melyeket aztán jellemzően természetes módon napon, nagy odafigyeléssel szárítanak, érlelnek több héten keresztül majd innen a feldolgozó üzembe kerül. 

Egy biztos, akár otthon pizsamában a kedvenc csészénkből kortyolgatjuk a reggeli mellé, akár a törzshelyünkön fogyasztjuk társaságban, sok ember gondos keze munkájának köszönhetően csempészi fűszeres illatát napjainkba.

Scroll to Top