Kávékülönlegesség a Bányai farmról szívvel, szakértelemmel

Kávénkat, a Bányai-kávét Costa Rica szívében a Poás vulkántól 15km-re a Lourdesi völgy déli dűlőin termesztik.

A ma is működő vulkánnak (legutoljára 2019-ban röpködtek asztal méretű sziklák a kráteréből gőz és füst kíséretében…) köszönhetően az ültetvény talajában ott érződik a “föld ereje”, mely hozzájárul a kávé magas minőségéhez.

A hely másik fő jellegzetességét és különlegességét annak mikroklímája adja. A tengerszint feletti 1410-1450 méteren a nappali hőmérséklet 24-28 fokról minden éjszaka 10 fokra lecsökken, így a naponta ismétlődő páralecsapódásával folyamatosan frissen tartja a kávécserjéket és a termést. 

A terület valójában egy medence formájú völgy, ami a virágzás során kedvező védelmet nyújt a növény számára az erős magasalati szelekkel szemben. A terület déli irányba nyitott patkó formája miatt a nap teljesen körbe tudja járni sugaraival. 

A tengerszint feletti jelentős magasságnak köszönhetően az érési folyamat kitolódik. Így sokkal több ideje marad a növénynek a szél, a Nap, a víz és a föld energiáját az ízvilág kiépítésére fordítania, hiszen nem kell idejekorán elkezdenie koffeint termelnie, amellyel a kártevőit tudja távol tartani édes, beérett gyümölcseitől. 

Ebből következik, hogy minél magasabban terem egy kávé annál alacsonyabb a koffeintartalma, de annál inkább a komplex ízvilág válik dominánssá a koffeintartalom helyett.

Közép-Amerikában a kávészüret általában szeptembertől decemberig tart. A Lourdesi völgy adottságainak köszönhetően ezen a területen a szüret januárban kezdődik és márciusban ér véget. 

A terület patkó formájának másik előnye, hogy folyamatos a légmozgás, ami a természetes és egyenletes szárítást teszi lehetővé.  Így a leszüretelt, szárítóágyakra kiterített termés szárítását a szél ereje végzi el, ezáltal egyáltalán nincs szükség mesterséges szárító kemencék használatára. 

De nem csak a feldolgozás, hanem már a földművelés során is arra törekszenek, hogy természetes eljárásokat alkalmazzanak. A kártevők távoltartására társnövényeket ültetnek, melyeknek köszönhetően egyáltalán nem szükséges vegyszereket alkalmazniuk a cserjék és a termés megvédésre. A természetes árnyékolás biztosítása érdekében, pedig citrus ligeteket és banán pálmákat telepítettek a sorok közé.

A hely különlegességét igazolja még az is, hogy ebben a Lourdesi  völgyben található a Starbucks egyetlen saját tulajdonú ültetvénye is, amely a kávétermesztési módszertani kísérleti központjuk. 

A Bányai – Specialty kávéinkat nem csak az ínyenceknek ajánljuk.

Scroll to Top