Karácsonyi ételek újragondolva - mentesen

Karácsony tájékán a legtudatosabb fogyasztók is elcsábulhatnak egy friss, illatos süteményre. Sokan ősszel nem leveleket gyűjtünk, hanem recepteket, címeket, hol, mit, mennyiért tudunk beszerezni, hogy a karácsonyi asztal ne csak mennyiségben, hanem minőségben is ünnepi legyen.

Az interneten és a könyvesboltokban, magazinokban százával fellelhetők az ilyen-olyan mentes süteményreceptek, vásárok kínálják az érdeklődők számára az egészségesnek ígérkező élelmiszereket.

Akinek betegsége, érzékenysége folytán muszáj odafigyelni a CH tartalomra, a Glukemiás Indexre, idővel megtanulja türemmel viselni, hogy nem mindig egyszerű megfelelő minőségű alapanyagot vagy épp készételt vásárolni.

A tegnap véget ért Csak a mentes Karácsonyi vásáron egy dietetikus szakember beszélt arról, hogy ha az életünkben, a fizikai állapotunkban tartós diszkomfort érzetünk alakul ki, akkor ne várjunk arra, hogy majd jobb lesz, ne hagyjuk magunkat mindig utolsónak, aki segítséget kér, forduljunk szakemberhez és keressünk megoldást a problémánkra. Tapasztalata szerint nagyon sok fizikai és lelki tünetnek az oka olyan táplálkozási nehézség, amire lehet megoldást találni.

A nehezen felismerhető okok egyike, ha a testünk mikrobiom rendszerének egyensúlya megbomlik. Ennek az ökológiai rendszernek a létezéséről 1990-es évek végéig nem is tudtunk, de azóta komoly kutatások folynak a témában. Az egyik magyar nyelvű írás akár az érdeklődők számára akár a karácsonyfa alá is kerülhet: Dr. Guoso András – A mikrobiom bél-agy tengely című könyve.

Azok pedig, akik már tudják, tudjuk, hogy bizonyos dolgokat nem szabad vagy nem javasolt fogyasztaniuk, a Café Dharma kávézó karácsonyi kínálatából is válogathatnak cukor-, glutén- vagy tejmentes termékeinkből.

További gasztro és táplálkozási érdekességekkel hamarosan újra jelentkezünk weboldalunk blogjában.