keto kávé

Golyóálló kávé – keto kávé

Hallottatok már a golyóálló kávéról? A neve az angol bulletproof coffee kifejezésből ered és a napjainkban egyre népszerűbb ketogén diétához kapcsolódik szervesen. 

Az 1920-as években eredetileg epilepsziában szenvedő betegek számára fejlesztették ki a keto étrendet, mára viszont a fogyni vágyók körében terjedt el leginkább. A diéta egyik központi aspektusa, hogy nagyon alacsonyan kell tartani a szénhidrátbevitelt és ezzel szemben növelni kell a zsír bevitelét. 

Célja, hogy a szervezet energiaellátását zsírokból fedezze (részben az elraktározott zsír égetésével, tehát a zsírpárnák lebontásával), a szénhidrát fogyasztás drasztikus csökkentésével. Ezt a folyamatot hívják ketózisnak, és erre alapoz a ketogén diéta.

keto kávéA ketogén diéta napi kalóriabevitel 75-80 % zsírokból, 15-20 % fehérjéből és 5-10 % szénhidrátból áll össze. Rendszeresen sportolóknak számára szokták javasolni, hogy kicsit több fehérjét és kevesebb zsiradékot vigyenek be, hogy az izmok megfelelően tudjanak épülni.

Elsőre talán ellentmondásosan hangzik a többlet zsírbevitel miatt, mégis sokan számolnak be pozitív változásról. Azonban, mint minden diétával a keto diétával sem árt óvatosan bánni. 

Vannak bizonyos csoportok és betegségben szenvedők, akik esetében nem ajánlott a diéta ezen válfaja, mint pl. a gyógyszeres kezelésre szoruló cukorbetegek, magas vérnyomással rendelkezők, terhes nők és szoptató kismamák esetében.  

A keto kávé megengedett

A legtöbb diétában nem megengedett a kávé fogyasztása, azonban a keto diéta nem tartozik ezek közé. Gyakran javasolják reggeli étkezés helyett a keto kávé fogyasztását, ami a hozzáadott vaj és kókuszzsír miatt elsőre talán furcsának tűnik, de valójában csak krémesebbé és sűrűbbé teszi a kedvenc italunkat.

Hozzávalók:

  • 1 csésze ízesítetlen kávé 
  • 15 g vaj, helyette választhatunk ghee-t, de ebből elegendő 10 g 
  • 10 g kókuszzsír vagy MCT olaj
  • fahéj ízlés szerint
  • kávétejszín (magas zsírtartalmú), de ez el is hagyható

A lefőzött kávét öntsd bele a smoothie készítőbe és add hozzá a vajat, kókuszzsírt és a fahéjat. Ha krémesebb és habosabb állagú kávét szeretnél löttyints bele egy kevés tejszínt még. Az egészet jól turmixold össze, hogy szép krémessé, egyneművé váljon. 

Scroll to Top