ghee készítése

Ghee készítése házilag

A jó zsíroknak fontos szerepük van a szervezetünk működésében, éppen ezért nem mindegy milyen formában visszük be azokat.

A ghee készítése házilag – más néven tisztított vaj –  a tradicionális indiai konyha egyik alapanyaga, de valójában a magyar népi gyakorlatban sem ismeretlen.  

A hagyományos vajak kb. 80% zsiradék és 20% víz, fehérje és egyéb tartósítószer, állagjavító.

Ghee készítése házilag

 A tisztított vaj alacsony hőfokon, lassú hevítéssel készül, ezért érdemes vastag falú edényt használni. 

Hevítsük fel forrásig a vajat. Legyünk türelmesek és ne siettessük a folyamatot azzal, hogy nagy lángra tesszük.

ghee készítésA vaj felforralása során a nedvesség nagy része távozik, a tejcukor és tejfehérje kiválik belőle, a vaj tetején hab jelenik meg, amit folyamatosan szedjünk le egy kanál vagy szűrő segítségével. 

Amikor a habzás kezd abbamaradni, mérsékeljük a hőfokot. 

 

ghee készítésAddig főzzük, amíg teljesen áttetszővé, arany sárgává nem válik a folyékony vaj és az alján barna szemcsék formájában ki nem válik a fehérje és minden más adalékanyag. 

Picit hagyjuk hűlni, majd egy szűrőbe helyezett gézlapon vagy sűrű szövésű textilián szűrjük át.

Az edény alján keletkezett üledék teljesen normális jelenség, valójában pont az a cél, hogy mindentől megtisztítsuk a zsiradékot. A barna kiválás az alján nem jelenti azt, hogy megégettük volna a vajat és az edényünknek sem lesz semmi baja. 

A folyamat végére majdnem 100 %-os tisztaságú zsiradékot kapunk, amelyet még a laktózérzékenyek is fogyaszthatnak. Nagy előnye még, hogy hűtés nélkül akár 6-8  hónapig is eltartható, feltéve ha nem fogy el addig. 

A tisztított vaj felhasználására vonatkozóan egy korábbi cikkünkben már írtunk a keto diétáról és annak szerves részeként a keto kávéról vagy másnéven a golyóálló kávéról, melynek elengedhetetlen alkotóeleme a ghee. 

De ha valaki nem vajjal szeretné fogyasztani a kedvenc kávéját annak is érdemes megfontolni a tisztított vaj használatát a konyhájában akár főzéshez akár sütéshez.

Scroll to Top