Costa Rica napfénye Szentendrén

Érdekességek a Bányai kávéról

25 év után ismét Magyarországra látogatott Bányai László, Laci bácsi, aki kalandos életének jelenlegi állomásán, Costa Ricán él. Magyar viszonylatban nem éppen hétköznapi foglalkozása kávéültetvényes. Ha elképzelünk egy kávéültetvényest, a regényekből, filmekből egy gazdag, elegáns üzletembert vizionálunk, aki öltönyben, vastag kubai szivart pöfögtetve peckesen ül a bőrfotelében whiskyt szürcsölgetve.

Amikor Bányai László belépett a Café Dharmába Szentendrén, egy szimpatikus, napbarnított, dolgos kezű, egyszerű férfit üdvözölhettünk, akiből sugárzik a hitelesség és az a fajta magabiztosság, amely mögött egy üzenet bújik meg: a helyemen vagyok.

Hallgatva, figyelve őt újabb és újabb érdekességeket tudtunk meg a kávéról, annak termesztéséről, Costa Ricáról, és mondatai közül átsejlettek azok a tapasztalatok, amelyek bölcsességét érlelték.

Mesélt az ültetvényéről, hogy hogyan és miért azt a helyet, egy Lourdes város közelében, a Naranjo régióban lévő völgyet választotta a kávé termesztéshez. Tanulmányai, megfigyelései alapján jött rá, hogy a hely mikroklímája alkalmas a kiváló minőségű kávé felnevelésére. Ugyanis a tengerszinthez képest minél magasabban fekszik egy ültetvény, annál hosszabb az érési ideje az ott nevelt termésnek. A kávécserje gyümölcse a szüret idejére a nap melegétől zöld színűből pirossá érik. A lassabban érő termésnek pedig van ideje zamatossá érnie és így az erőt adó koffein mellett minőségi, egyedi ízvilágot alkotnia.

A Bányai ültetvény 1400-1700 m magasan a tengerszint felett, egy védett völgy lankáin terül el, így a forró napsütés mellett a reggeli harmat párája is kedvező klímát biztosít a babszemeknek. Laci bácsi ültetvénye nem csak a termőföld minőségében, a klíma kiváló adottságaiban tér el a legtöbb Costa Rica-i kávégazdaságtól, hanem a munkához való hozzáállásban is. Dolgozóitól csak úgy, mint önmagától megfelelő munkamorált, teljesítményt vár el, legyen szó a növények gondozásáról vagy a termés begyűjtéséről.

A folytatásban többek között eláruljuk hogyan védekezik a kávécserje a kártevőktől és miért állíthatjuk a Bányai kávéról, hogy magyar.

Scroll to Top