A kávé jótékony hatásai

Kutatók kimutatták, hogy a kávéfogyasztás felére csökkentheti a májrák kockázatát.

A Queen’s University kutatócsoportja azt állítja, hogy a kávéfogyasztók számára alacsonyabb a kockázat a leggyakoribb májrák, a májsejt-karcinóma (HCC) kialakulásához.
A kávé az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A korábbi kutatások kimutatták, hogy a kávéfogyasztásnak számos egészségügyi előnye van, aminek oka annak magas antioxidánsok szintje lehet.

A tanulmányt az Egyesült Királyságban végezték, 7 és fél év kutatás, 471 779 résztvevő kávé fogyasztási szokásait felhasználva. Az egyik legnagyobb ilyen irányú kutatás volt a világon.

A kutatócsoport átfogó megállapításai szerint a májrák leggyakoribb formájának, a HCC kialakulásának kockázata kevesebb a kávéfogyasztók szervezetésben, mint azokéban, akik nem ittak kávét.

A kávéfogyasztás mellett a kutatás során figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint például alkohol fogyasztás, dohányzás, életkor, végül mindent összevetve a kutatók megállapították, hogy a kávéfogyasztókban 50% -kal kevésbé valószínű, hogy a HCC kialakul, mint azokban, akik nem ittak kávét. Dr. Úna McMenamin, a Queen’s University Belfast Közegészségügyi Központjának kutatója és a tanulmány társszerzője hozzátette: „Még sokkal kutatásra van szükségünk az esetleges biológiai okok megállapításához.”

A tanulmány főszerzője Kim Tu Tran, a Belfast Queen-i Egyetem Közegészségügyi Központjának posztgraduális kutató hallgatója szerint: „A kávéfogyasztási szokásokkal rendelkezők azt tapasztalhatják, hogy ez a szokás jót tesz az egészségüknek. Ennek az az oka, hogy a kávé antioxidánsokat és koffeint tartalmaz, amely védhet a rák ellen. A kávéfogyasztás ugyanakkor nem nyújt olyan védelmet, mint a dohányzás abbahagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése vagy a fogyás.”

Az Egyesült Királyság Biobank adataihoz való hozzáférést a Cancer Research UK finanszírozta, a főszerzőt pedig a vietnami Nemzetközi Oktatási Együttműködési Osztály támogatta.

 

Scroll to Top